Bladluis - gebruik lieveheersbeestjes

Delen : 
Lieveheersbeestje eet bladluis
Lieveheersbeestje tegen bladluis
Larve van een lieveheersbeestje
Photo © Afanja.nl - Larve van een lieveheersbeestje

Bladluizen zuigen de sappen uit de plant waardoor de plant verzwakt. Planten gaan plakkerig voelen door de uitscheidingen van de bladluis. Bladeren gaan omkrullen en de planten kunnen geïnfecteerd worden met virussen. Bladluizen reproduceren erg snel waardoor de plant snel bedolven wordt onder de bladluis.

Een natuulijke manier om bladluis te bestrijden is door lieveheersbeestjes en z´n larven te gebruikten. Larven eten tot 150 bladluizen per dag. Een volwassen exemplaar eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Na 20 dagen is de larve volwassen. Het voordeel van het gebruik van de larven is dat deze op de plant blijven waar ze uitgezet zijn omdat ze niet kunnen vlliegen. Volwassen lieveheersbeestjes kunnen wel wegvliegen maar zullen veelal op de plant blijven als er voldoende voedsel te vinden is.

Een volwassen lieveheersbeestje legt 20 tot 40 eitjes per dag. Deze komen na 4 tot 8 dagen uit waardoor er weer nieuwe larven zijn om de bladluis mee te bestrijden.

De beste temperatuur voor de lieveheersbeestjes is vanaf 15°C. Onder deze temperatuur is de ontwikkeling erg langzaam en zal het effect minimaal zijn. Lieveheersbeestjes leven 2 tot 3 maanden.

Artikel-ID: 
gar001